041637825 info@koritnik.si

 Vroče cinkanje

Vroče cinkanje (vroče potopno cinkanje) že dolgo časa velja za okolju najbolj prijazen postopek za preprečevanje korozije.

Kaj je vroče cinkanje?

Vroče cinkanje je postopek, ki preprečuje korozijo jekla. Vroče pocinkanje (vroče potopno cinkanje) že dolgo časa velja za okolju najbolj prijazen postopek za preprečevanje korozije. Vsak produkt gre najprej skozi postopek temeljitega kemičnega čiščenja, ki odstrani vso rjo, olja in ostale nečistoče, ki se naberejo na površju. Ko končamo postopek čiščenja, so predmeti pripravljeni na nanos cinka. Jeklene predmete potopimo v kopel staljenega cinka, ki ga segrejemo na 460° C. Jeklene konstrukcije nato odstranimo iz kopeli in pustimo, da se ohladijo. Ko je postopek hlajenja končan, je cink metalurško vezan na jeklo in tako nudi zaščito pred vsemi zunanjimi vplivi.

10 Prednosti vročega cinkanja

  1. Dolga življenjska doba (vroče pocinkanje omogoča enostavno čiščenje površine, ki lahko doda življenjsko dobo predmetom brez vzdrževanja za več kot 50 let).
  2. Konkurenčen strošek prvega cinkanja ( če primerjamo cene ostalih zaščit materialov, je vroče cinkanje primerljivo z ostalimi cenami).
  3. Najnižja cena dolgoročne zaščite (nizki začetni stroški in dolga življenjska doba zaščite pomeni najbolj vsestransko in ugodno rešitev zaščite jekla).
  4. Zanesljivost (postopek je dokaj preprost, enostaven in ga je lahko nadzorovati. Vroče cinkanje je eden izmed redkih premazov, ki ima popolnoma opredeljene standarde nanašanja ISO 1461).
  5. Takojšnja uporaba materialov (zaščitene materiale lahko uporabljate že v nekaj urah po postopku).
  6. Najbolj odporen premaz na mehanske poškodbe (vroče cinkanje je proces dodajanje prevleke iz cinka jeklenim materialom, ki zaradi kemične vezave na jeklo, zagotavlja največjo odpornost na mehanske poškodbe med uporabo, prevozom, shranjevanjem,…).
  7. Popolno prekrivanje (ker postopek vročega cinkanja poteka tako, da konstrukcije potopimo v vroč cink, pomeni da so vsi deli prevlečeni z zaščitno plastjo cinka).
  8. Zaščita (prevleka daje dolgo in predvidljivo življenjsko dobo predmetom, ob poškodovanju prevleke z vrtanjem, rezanjem premaz ščiti ves ostali nepoškodovani del pred širitvijo rje).
  9. Enostavnost pregleda kakovosti premaza (zaradi narave postopka nanašanja, lahko premaz enostavno preverimo z elektronsko sondo).
  10. Hitrejša uporaba, gradnja (zaradi narave postopka vročega potopnega cinkanja je jeklo pripravljeno za uporabo že v nekaj urah po nanosu premaza. Zato vam taka zaščita pospeši postopek gradnje in uporabe materialov).


Letno izgubimo 4% svetovnega BDP-ja samo zaradi korozije materialov

Po zadnjih raziskavah ocenjujejo, da se letno 4% svetovnega BDP-ja izgubi zaradi korozije. Zato bi stroški življenjskega cikla gradbenih materialov morali biti eden ključnih vodil pri mnogih sodobnih gradbenih projektih. Poleg vsega postaja trajnostni razvoj izjemno pomemben pri izbiri materialov. Ne samo zaradi predpisov, ampak tudi zaradi zavestnih in etičnih odločitev, da so zgrajeni objekti in uporabljeni materiali izbrani na podlagi tehtnega razmisleka in težnje po trajnostnem razvoju.

Okoljske prednosti vročega cinkanja

 

Vroče pocinkanje (vroče potopno cinkanje) že dolgo časa velja za okolju najbolj prijazen postopek za preprečevanje korozije. Galvanizacija proizvaja minimalne odpadke, vsi ostanki ostanejo v kopeli za nadaljnjo uporabo. Zaradi kemijskih lastnosti cinka, ki ga je mogoče neomejeno reciklirati brez izgube fizikalnih ali kemičnih lastnosti. Že pocinkane izdelke, lahko sloj cinka odstranimo in ponovno uporabimo.

Glavne značilnosti vročega cinkanja:

Trajnost – trajno vezan premaz

Higieničnost – enostaven za čiščenje površine

Dolga življenjska doba – do 50 let in več brez vzdrževanja

Ekonomičnost – najnižji skupen strošek v primerjavi z ostalimi zaščitnimi premazi

 

Vroče cinkanje cena

Cena vročega cinkanja je odvisna od velikosti konstrukcije. V primerjavi z ostalimi zaščitami pred korozijo pa vam zagotavljamo, da je to eden najbolj cenovno ugodnih in dolgoročnih zaščit za jeklene konstrukcije. Za vsa vprašanja glede postopka vročega cinkanja ali cenika vročega cinkanja smo vam na voljo na info@koritnik.si ali na telefonski številki 041 637 825.

Pošljite povpraševanje

9 + 13 =