041637825 info@koritnik.si

Metalizacija kovin

Za podlago so primerni vsi materiali, ki jih je mogoče s peskanjem nahrapaviti, torej materiali, katerih trdota je manjša od 55 HRC.

Kaj je metalizacija?

Z metalizacijo nanašamo različne kovinske in nekovinske materiale na površine. Najbolj pogosta uporaba metalizacije je v primerih, ko želimo površino predmeta zaščititi pred korozijo, obrabo materiala, kavitacijo ali erozijo. Priporočamo ga za zaščito jeklenih površin, ki so izpostavljene zunanjim vplivom.

Definicija metalizacije je v skladu s standardom DIN 657 [1]: Nanos termičnih oblog se izvede s posebnimi napravami z nataljevanjem ali taljenjem, razprševanjem in brizganjem brizgalnega materiala z veliko hitrostjo na čisto in predhodno obdelano površino sestavnega dela.

Ta definicija termicnega brizganja ne opisuje v zadostni meri. Princip delovanja termičnega brizganja deluje tako, da se v gorilniku s pomočjo energije pretali material za nanos. Ta tekoči ali testast material se nato s pomočjo procesnih plinov razprši ter se tako nabrizga na osnovni material, kjer se strdi in tvori zaprto plast. V nadaljevanju so natančneje opisani posamezni vidiki teh postopkov.

Kateri materiali so primerni za metalizacijo?

Za podlago so primerni vsi materiali, ki jih je mogoče s peskanjem nahrapaviti, torej materiali, katerih trdota je manjša od 55 HRC. Na osnovne materiale z večjo trdoto je mogoče nanesti plasti le z zahtevnejšimi postopki. Ker sprijemanje temelji pretežno na mehanskem spoju, sta izjemno pomembna skrbno čiščenje in predhodna obdelava površine, na katero se nanaša obloga.

Po odstranitvi umazanije s površine s kemičnimi ali mehanskimi metodami se površina običajno nahrapavi s peskanjem s curki suhega korunda. Občasno se uporabljajo tudi druga sredstva, na primer delci trde litine ali jeklene kroglice. Poleg sredstev za peskanje so pomembni še dejavniki, kot so velikost in oblika delcev, kot peskanja, tlakin cistoča uporabljenega sredstva. S tem se na osnovi povečanja proste površinske energije površina aktivira, poleg tega pa se s tem lahko nabrizgani delci zaradi povečane površine bolje spojijo s podlago.

 

Obločno brizganje

Pri obločnem brizganju se med dvema kovinskima žicama običajno enake sestave prižge oblok. Ta povzroči taljenje žice. S tokom razpršilnega plina se staljen brizgalni material pospeši na podlago. Z ustreznim uravnavanjem dovajanja žice se zagotovi vedno toliko žice, kolikor se je stali, tako da lahko oblok konstantno gori. Za izdelavo oblog so zelo primerni rotacijsko simetrični sestavni deli, kot so cilindri, gredi, diski ali ravne površine.

Prednosti uporabe metalizacije?

  • Zaščita proti koroziji.
  • Zaščita proti obrabi materiala.
  • Oplemenitenje novih delov
  • Termična in električna izolacija
  • Možna naknadna termična in mehanska obdelava obdelovanca
  • Dekorativni namen
  • Zaščita proti kemijskim vplivom.
  • Izboljša trdnost in abrazivno odpornost materiala.
  • Zagotovi prevodne obloge na neprevodnih materialih.

Pošljite povpraševanje

10 + 12 =